Vanaf volgende maand begint de uitrol van de digitale meter in Vlaanderen. De bedoeling is dat elk Vlaams gezin binnen 15 jaar zo’n digitale elektriciteit- en gasmeter heeft. Netbeheerder Fluvius kreeg al heel wat kritiek op deze nieuwe, ‘slimme’ meter. Ben jij al helemaal up-to-date? We vatten de belangrijkste zaken graag samen voor jou.
Wat?
De introductie van de nieuwe meter is nodig aangezien de analoge meters niet langer worden geproduceerd. Vlaanderen hinkt achterop de rest van Europa, we zijn namelijk bij de laatste Europese landen die de oude meters vervangen door nieuwe. Deze digitale meter zal voortaan gegevens automatisch verzenden en ontvangen naar je netbeheerder. De bedoeling is dat de meter een ‘slimme’ meter wordt en integratie met andere apps en toestellen mogelijk wordt. Zo zal de meter zelf weten wanneer de energie het goedkoopst is, of wanneer zelf energie wordt aangemaakt, bv. door het gebruik van zonnepanelen. Dit komt niet alleen ten goede aan de consument, ook je netbeheerder krijgt zo een beter zicht op het energienet. De Vlaamse overheid plaatst zelf de standaard digitale meter die je zelf kan uitbreiden met slimme toepassingen, dit om de kosten zo laag mogelijk te houden.
Voordelen
De ene meter draait op tweevoudig tarief, de andere heeft enkel een dagtarief. Als je hier tussen wenst te wisselen, zal dit dankzij de digitale meter automatisch aangepast worden. Meteropnames gebeuren namelijk vanop afstand. Je krijgt zelf ook een beter zicht op je dagelijks verbruik, productie en afname. Een bijkomende functie die eraan zit te komen, is dat je je eigen opgewekte stroom kan vermarkten bij een overproductie.
Voor gezinnen met zonnepanelen geldt hetzelfde principe: de digitale meter draait terug en wat je op het elektriciteitsnet zet, wordt afgetrokken. Installeer je ten laatste op 31 december 2020 zonnepanelen, dan geniet je van de terugdraaiende teller in combinatie met het prosumententarief, en dat voor 15 jaar lang. Ga je toch liever meteen voor de digitale meter, dan vervalt het prosumententarief. De keuze is dan aan jou.
Wanneer?
De plaatsing van de digitale meters start op 1 juli 2019. Fluvius wil maandelijks 50.000 nieuwe meters plaatsen. Er zijn vier manieren om een digitale meter te krijgen:
- Je bouwt of verbouwt en hebt een nieuwe energiemeter nodig. Fluvius zal meteen een digitale meter installeren en je betaalt de plaatsingskost, net zoals je dat zou doen bij de plaatsing van een analoge meter.
- Consumenten met zonnepanelen of een budgetmeter zullen zelf gecontacteerd worden door Fluvius. De meters zullen vervangen worden, geheel kosteloos, respectief tegen eind 2022 en eind 2021.
- Je oude, analoge meter is kapot en moet worden vervangen. Je krijgt een nieuwe, slimme meter. Ook hier is de plaatsing kosteloos.
- Je kan er ook voor kiezen om sneller een nieuwe meter te krijgen. Dit kan, maar dan betaal je 226 euro (exclusief btw). In deze prijs zit zowel de plaatsing van de elektriciteits- als gasmeter.