Lang leve de elektrische fiets

1435 0

Het warme weer is opnieuw in aantocht. Helaas zal de zomer van 2020 er iets anders uitzien dan normaal. We hebben namelijk nog steeds te maken met een pandemie. COVID-19 zorgde ervoor dat winkelen, uitstapjes naar de zee en vakanties grotendeels on hold worden gezet. Om toch buiten te komen, lijken mensen nu sneller naar hun fiets te grijpen. Fietsenhandelaars kunnen de vraag naar fietsen niet langer bijhouden en in mooie natuurdomeinen boomt het fietstoerisme. Opvallend is dat ook de vraag naar elektrische fietsen enorm toeneemt. De interesse groeide de laatste jaren al sterk, maar mede dankzij de coronacrisis en de invoering van lage emissiezones in grootsteden, komen elektrische fietsen nu meer dan ooit in de spotlight te staan.


Een elektrische fiets wordt vaak als ‘minder sportief’ gezien. Nochtans toonde recentelijk onderzoek aan dat je met een e-bike minder inspanning levert, maar wel langere fietstochten maakt, wat dan weer compenseert.

Voordelen

Dankzij een ingebouwde batterij die ongeveer 6 uur meegaat, is een elektrische fiets ideaal voor woon-werkverkeer. Ook als je wat verder wil fietsen, is dat geen probleem. Met een bereik van zo’n 100km maak je altijd een gezellig fietstochtje in de zon. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je een hoop gewicht meesleurt: een elektrisch model weegt slechts 30% meer dan een gewone fiets. Je parkeert je fiets gemakkelijk in de stad, en je vindt tegenwoordig overal laadpunten.