Dakisolatie verplicht tegen 2020

1564 0

Het isoleren van je woning is belangrijk om verschillende redenen. Je verliest gemiddeld 30% van je opgewekte warmte als je dak niet geïsoleerd is. Wie er dus voor kiest om isolatie aan te brengen, zal zijn energiefactuur zien dalen. Daarnaast heeft het ook een positief effect op het milieu.

De Vlaamse overheid zet dan ook sterk in op het isoleren van woningen. Zo moet iedere Vlaamse woning tegen 2020 volgens de dakisolatienorm geïsoleerd zijn. De minimale waarde zal hier 0,75 m² K/W zijn. Voldoe je niet aan deze norm, dan kan je woning strafpunten krijgen. Bij 15 strafpunten kan je woning ongeschikt worden verklaard.

Om Vlamingen te helpen bij de isolatiewerken, zijn er verschillende premies beschikbaar. Daarnaast kunnen sommige huurders de sociale dakisolatiepremie voor huurwoningen aanvragen. Wanneer je isolatie combineert met het vernieuwen van (een deel van) je dak, kan je ook in aanmerking komen voor de verbeteringspremie, als je woning minstens 25 jaar oud is. Pols ook zeker eens bij je gemeente voor extra gemeentelijke of provinciale subsidies!

Het energierenovatieprogramma 2020 in een notendop

  • Zijn verplicht: dakisolatie, beglazing en verwarming
  • Worden aangemoedigd: buitenisolatie, spouwmuur- en vloerisolatie
  • Worden ontmoedigd: weerstandsverwarming en koeling